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Rule 23 (Loose Impediments
i
) 

(R & A Decisions on the Rules of Golf 2014 – 2015) 

 

NOTE:   There has been a bit of discussion on what is a ‘Loose Impediment’, 

clearing loose impediments from in ‘front’ of the ball – off the green – and 

how to apply the rules. 

 

23-1 RELIEF 

Except when both the loose impediment and the ball lie in or touch the same hazard, 

any loose impediment may be removed without penalty. 

If the ball lies anywhere other than on the putting green and the removal of a loose 

impediment by the player causes the ball to move, Rule 18-2a applies. 

On the putting green, if the ball or ball-marker is accidently moved in the process of the 

player removing a loose impediment, the ball or ball-marker must be replaced.  There is 

no penalty provided the movement of the ball or ball-marker is directly attributable to 

the removal of the loose impediment. 

Otherwise, if the player causes the ball to move, he incurs a penalty of one stroke under 

Rule 18-2a 

When a ball is in motion, a lose impediment that might influence the movement of the 

ball must not be removed. 

Note: If the ball lies in a hazard, the player must not touch or move any loose 

impediment lying in or touching the same hazard – see Rule 13-4c. 

 

See Local (Club) Rule (Club Website): 

 
ENSURE you read ‘what is defined by the R&A 2014-2015 Rules book as a Loose Impediment’ 

found as an endnote to this document. 

 

LOOSE IMPEDIMENTS: GENERAL 

 

23/2 – Meaning of “Solidly Embedded” in definition of “Loose Impediments”. 

Q: The definition of “Loose Impediments” states that a stone is a loose impediment if it 

is not “solidly embedded”.  When is a stone solidly embedded? 

 

A: If a stone is partially embedded and may be picked up with ease, it is a loose 

impediment.  When there is doubt as to whether a stone is solidly embedded or not, it 

should not be removed. 

 

23/4 – Fruit Skins. 

Q: Is a banana skin or other fruit skin a loose impediment? 

 

A: YES.  

 

23/5 – Ant Hill. 

Q: Is an ant hill a loose impediment? 

 

A: YES. An ant hill is a cast or heap made by an insect.  A player is entitled to remove 

an ant hill under Rule 23-1. (Revised) 

 

Related Decisions: 
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 23/11 Loose Soil from Cast of Hole Made by Burrowing Animal. 

 25/23 Molehills. 

 33-8/22 Local Rule Treating Ant Hills as Ground Under repair. 

 

23/5.5 – Status of Insect-Like Creatures. 

Q: The definition of “Loose Impediments” provides that worms, insects and the like are 

loose impediments.  The term “the like” includes creatures such as spiders.  A web 

made by a spider is considered to be a cast made by an insect and is also a loose 

impediment, even if attached to another object. 

 

23/6.5 – Status of Snake. 

Q: What is the status of a snake? 

 

A: A live snake is an outside agency.  A dead snake is both an outside agency and a loose 

impediment.  It is possible for an item or person to fall under more than one 

Definition.  

 

23/7 – Fallen Tree. 

Q: Is a fallen tree a loose impediment? 

 

A: If it is still attached to the stump, NO; if it is not attached to the stump, YES. 

 

23/8 – Worm Partially Underground. 

Q: Is a worm, when half on top of the surface of the ground and half below, a loose 

impediment which may be removed?  Or is it fixed or solidly embedded and therefore 

not a loos impediment? 

 

A: A worm which is half underground and is not “fixed or growing” or “solidly 

embedded” within the meaning of those terms in the Definition of “Loose 

Impediments”.  Accordingly, such a worm may be removed under Rule 16-1a(i) or 

Rule 23. 

 

23/9 – Embedded Acorn.  (Australia you could add Gum Nut) 

Q: Is an embedded acorn a loose impediment? 

 

A: Not if the acorn is solidly embedded – see Definition of “Loose Impediments”. 

 

See Local (Club) Rule (Club Website) ONLY for 14
th

 and 17
th

 green side areas: 

 

23/10 – Ball Embedded in Fruit. 

Q: A ball is embedded in an orange lying under an orange tree.  What is the ruling? 

 

A: The player must play the ball as it lies or deem it unplayable.  Since the orange was 

adhering to the ball, it was not a loose impediment. 
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23/11 – Loose Soil from Cast of Hole Made by Burrowing Animal. 

Q: A player’s ball lies through the green
1
 in the cast of a hole made by a burrowing 

animal.  In addition to his relief options under Rule 25, may the player remove the 

loose soil, which forms the cast, from around his ball? 

 

A: NO. The cast made by a burrowing animal is not a loos impediment – see Definition 

of ”Loose Impediments”. (Revised) 

 

23/12 – Aeration Plugs. 

Q: Are plugs of compact soil produced through aeration of fairways loos impediments? 

 

A: YES.  Loose soil is not a loose impediment.  However, such plugs, since they consist 

of compacted soil, are loose impediments. 

 

23/13 – Lump of Earth. 

Q: Is a loose lump of soil a loose impediment? 

 

A: YES.  Loose soil is not loose impediment except on the putting green.  However, a 

lump of earth is not loose soil. (Revised). 

 

23/14 – Loose Impediments Used to Surface Road. 

Q: A player hits his ball onto a gravel-covered road.  Even though he is entitled to relief 

from this obstruction, he prefers to play the ball from the road.  May he remove gravel 

that might interfere with his stroke? 

 

A: YES.  Gravel is a loose impediment and a player may remove loose impediments 

under Rule 23-1.  This right is not cancelled by the fact that, when a road is covered 

with gravel, it becomes an artificially-surfaced road and thus an immovable 

obstruction.  The same principle applies to roads or paths constructed with stone, 

crushed shell, wood chips or the like. 

 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 

 

RELIEF FROM LOOSE IMPEDIMENTS: 

 

23-1/1 – Means by Which Loose Impediments may be Removed. 

Q: Worm casts are loose impediments. By what means may such casts be removed? 

 

A: Loose impediments may be removed by any means, except that, in removing loose 

impediments on the line of putt, the player must not press anything down (Rule 16-

1a). 

 

23-1/2 – Large Stone removable Only with Much Effort. 

                                                           
1
 Through the Green is the whole area of the course except: 

a. The teeing ground and putting green of the hole being played; and 
b. All hazards on the course. 
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Q: A player’s ball lies in the rough directly behind a loose stone the size of a 

watermelon.  The stone can be removed only with much effort.  Is it a loose 

impediment which may be removed? 

 

A: YES.  Stones of any size (not solidly embedded) are loose impediments and may be 

removed, provided removal does not unduly delay play. (Rule 6-7). 

 

23-1/3 – Assistance in Removing Large Loose Impediment. 

Q: May spectators, caddies, fellow-competitors etc assist a player in removing  a large 

loose impediment? 

 

A: YES. 

 

23-1/4 – Breaking Off Part of Large Loose Impediment. 

Q: If part of a large branch which has fallen from a tree (and thus is a loose impediment) 

interferes with a player’s swing, may the player break off the interfering part rather 

than move the whole branch? 

 

A: YES.  

 

23-1/5 – Removal of Insect on Ball. 

Q: A live insect is stationary or crawling on a player’s ball.  What may the player do to 

remove the insect? 

 

A: A live insect is not considered to be adhering to the ball, and therefore is a loose 

impediment – see Definition of “Loose Impediments”. 

 If the player’s ball lies through the green, the player may remove the insect with his 

fingers or blow the insect off the ball, but if doing so causes the ball to move, there is 

a penalty under Rule 18-2a.  If the player’s ball lies on the putting green, the player 

may take the same actions, but there is no penalty if he causes the ball to move 

provided the movement is directly attributable to the removal of the loose impediment 

(see Rule 23-1) 

 If the player’s ball lies in a hazard, the insect is considered to be in the hazard and he 

may not touch or physically remove the insect from the ball (Rule 13-4c).  However, 

as the insect is animate and capable of moving on its own, the player may take action, 

such as waving his hand, a club or towel, to encourage the insect to move.  If the 

insect moves, there is no penalty, provided the player has not touched the insect while 

it on the ball, touched the ground in the hazard or water in the water hazard with his 

hand or club, or moved the ball. (Revised) 

 

23-1/6 – Removal of Loose Impediments from Area in Which Ball to Be Dropped. 

Q: Through the green, is it permissible for a player to remove loose impediments from 

the area in which he is preparing to drop his ball? 

 

A: YES.   

 

23-1/6.5 – Removal of Loose Impediments from Spot Where Ball to Be Placed. 

Q: Through the green, a player taking relief under a Rule drops his ball and it rolls more 

than two club lengths.  He re-drops under Rule 20-2c, with the same result.  He must 

now place the ball as near as possible to the spot where it first struck a part of the 
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course when re-dropped – Rule 20-2c.  Before he places the ball, may he remove 

loose impediments on or around the spot on which the ball is to be placed? 

 

A: YES.  (Revised). 

 

23-1/7 – Loose Impediment Affecting Lie Moved When Ball Lifted. 

Q: A loose impediment affecting a player’s lie is moved when the player lifts his ball 

under a Rule that requires him to replace the ball.  In equity (Rule 1-4) should the 

player be required to replace the loose impediment? 

 

A: YES.  If he fails to do so when his ball lies through the green, in equity (Rule 1-4), the 

player incurs a penalty of one stroke in both Matchplay and stroke play.  If he fails to 

do so when the ball lies in a hazard and the loose impediment was originally lying in 

or touching the same hazard, in equity (Rule 1-4), the player loses the hole in match 

play or incurs a penalty of two strokes in stroke play. 

 

23-1/1 – Loose Impediments Affecting Lie Removed While Ball Lifted. 

Q: A player’s ball lies in an area through the green where there are a number of loose 

impediments, including a tree branch against which the ball has come to rest.  It 

appears likely that the ball will move if the player moves the tree branch.  The player 

wishes to lift the ball under Rule 5-3 (Ball Unfit for Play) or Rule 12-2 (Identifying 

Ball), or he is requested to lift it under Rule 22 (Ball Assisting or Interfering with 

Play).  He lifts the ball but, before replacing it, he removes the loose impediments in 

the area, including the tree branch against which the ball was resting.  Is this 

permissible? 

 

A: NO.  Under Rule 18-2a, through the green a player incurs a penalty if he causes his 

ball to move as a result of moving a loos impediment.  It would circumvent this Rule 

if, before a ball is replaced, it is permissible to remove loose impediments which 

affected the player’s lie before the ball was lifted.  In equity (Rule 1-4), the player 

should be penalised one stroke. 

In such circumstances, if a player wishes to remove loose impediments affecting his 

lie, he should do so either before lifting the ball or after replacing it.  If his ball then 

moves as a result of moving the loose impediments, the player incurs a penalty stroke 

under Rule 18-2a and must replace the ball. 

 

23-1/9 – Removal of Loose Impediment Lying Out of Bounds. 

Q: A loose impediment lying out of bounds, interferes with a player’s stance.  May the 

player remove the impediment? 

 

A: YES.  

 

23-1/10 – Removal of Loose Impediments Affecting Player’s Play. 

Q: A player with a downhill putt picks up loose impediments between his ball and the 

hole but leaves some behind the hole.  An opponent or fellow-competitor removes 

loose impediments behind the hole that might have served as backstop for the player’s 

ball.  What is the ruling? 

 

A: In equity (Rule 1-4), the player is entitled, but not required, to replace the loose 

impediments. 
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The opponent or fellow-competitor is permitted to remove the loose impediments by 

Rule 23-1, and accordingly he is not in breach of Rule 1-2 (see Exception to Rule 1-

2).  However, if the opponent or fellow-competitor has refused to comply with a 

request from the player not to remove the loose impediments, the opponent loses the 

hole (see Decision 2/3) or the fellow-competitor is disqualified (Rule 3-4) for 

intentionally denying the player’s right to have the loose impediments left in position. 

The same principles apply to the removal of a movable obstruction in similar 

circumstances. 

 

23-1/11 – Ball Moved Accidently by Foot During Removal of Loose Impediments on 

Putting Green. 

Q: A player in the process of removing a loose impediment on the putting green 

accidently moved his ball with his foot.  What is the ruling? 

 

A: The player incurs a penalty stroke under Rule 18-2a, and the ball must be replaced. 

Rule 23-1 provides that the player incurs no penalty if, on the putting green, his ball is 

accidently moved in the process of removing a loose impediment.  However, this Rule 

applies only where the moving of a ball is directly attributable to removal of a loose 

impediment.  In this case, removal of the loose impediment did not cause the ball to 

move. 

 

23-1/12 – After Ball Addressed on Putting Green Ball Moved in removal of Loose 

Impediment. 

Q: After a player addresses his ball on the putting green, an insect alights on the ball.  

The player bends over without moving his feet and, in attempting to brush the insect 

off the ball, moves the ball several inches.  Is the player subject to a penalty stroke 

under Rule 18-2b? 

 

A: NO.  An insect is a loose impediment – see Definition of “Loose Impediments” and 

Decision 23-1/5. 

Under Rule 23-1, a player incurs no penalty if a ball on the putting green moves while 

he is in the process of removing a loose impediment.  Rule 23-1 overrides Rule 18-2b 

in this case. 

 

 
                                                           
i Loose Impediments – what is defined by the R&A 2014-2015 Rules book as a Loose Impediment? 
 
Loose Impediments: 
“Loose Impediments” are natural objects, including: 

 Stones, leaves, braches and the like; 

 Dung (ie duck poo); 

 Worms, insects and the like, and the casts and heaps made by them; provided they are not: 
o Fixed or growing; 
o Solidly embedded; or 
o Adhering to the ball. 

 Sand and loose soil are loose impediments on the putting green, but not elsewhere; 

 Snow and natural ice, other than frost, are wither casual water or loose impediments, at the 
option of the player; 

 Dew and frost are not loose impediments. 
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